台灣在北回歸線二十三點五度,所以我們與太陽也存在著二十三點五度的夾角,南向可以提供給建築均勻的日照,所以我們把建築物分成兩棟,前棟為客、餐廳的公共空間,後棟為臥室較為私密的空間,前後棟用川廊連接,就可以讓業主擁有兩倍和煦的南向採光,北向因為地球與太陽夾角的關係,不會有直射光,太陽變成最大的間接光源,我們把建築物的屋頂面向北邊設計出高低落差的天窗及高窗,設計出有光沒有熱的採光方式,並且讓熱空氣可以向上對流,真的讓建築物達到最大的自然採光與通風,被動式的設計體驗真正生活在鄉間的自由與慢活。

Taiwan is located on 23.5 degrees in the Tropic of Cancer and so the angle of sunlight Taiwan receive is also 23.5 degrees from the ground. The architecture facing south provides a well-distributed sunshine and therefore we split the building into 2 portions. The front portion will be public space with the living and dining room whereas the back portion will be the bedroom in a relatively private space. The building will use a corridor to connect the 2 portions together allowing the owner to have double amount of natural light. The north face of the building, due to the Earth's angle, will not get direct sunlight and so when the sun is at the highest peak, indirect natural light will the be main source of light. As for the roof, we positioned it to face north and employ different heights of skylight and full height windows to achieve a design which will bring light into the space and ventilate hot air upwards. This will allow the building to attain the most natural light and ventilation. This passive design will allow the owner to truly experience a slow and free lifestyle…

類似的圖片
留言

要求報價

無效電郵
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number