Taipei Base Design Center

Taipei Base Design Center

Taipei Base Design Center
Taipei Base Design Center
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
點擊 '送出' 的話,代表我已詳閱 隱私政策 並同意當我請求支援時,homify可以使用我之前提供的資料.
小提點:只要發電郵給 privacy@homify.com,你就能隨時撤回我們的使用權限。
傳送成功!
我們的專業人士將盡快回覆你!

這間房 This House

說說這房子:

總層23層中的8樓,50坪左右,預售,變更。

建商給三間浴室的設備和鋪面,也給了廚房設備,其他的就毛胚。

說說這一家人:

身高175公分的老公,身高168公分的老婆,還有一個當時5個月大的兒子,未來可能再努力一個。

除了老公起床盥洗完會到陽台抽根菸,喝杯咖啡,以及老婆洗澡時間平均1.5個小時以外,其他生活作息與細節,基本專業立場必須保密,因為,我們不能把老公每天回家時間大概晚上十點說出來,也不可以把老婆有40雙以上的鞋子,包含5雙以上的長筒靴講得太仔細,當然,也不能講他們從起床到睡覺,平日與假日,是怎麼與這間房子互動的。

設計的重點沒放在風格,而是放在資源盤點與分配,以及這個房子未來的可能性。

關於可能性,在於格局彼此的關係,可各自獨立,也可連結的關係。

一個功能強大的衣帽間隱蔽在入口處,常用的穿鞋區則設置在出入主要動線,客廳、餐廳、廚房、書房全部開放,也可因需要各自獨立使用,廚房與餐廳間的關係可以依使用狀態區隔,也可連貫,書房未來或成為一獨立臥室,因此餐廳除了用餐,將作為第二工作區域,相關的強弱電與訊號位置,則滿足這些未來的各種可能,作為主要影音設備與數位訊號收納的櫃體,客廳一面是主要視覺,另一面則是餐廳收納與取用所需。其他則是陪兒子長大的獨立套房,以及作為主要使用者所需的主臥室、更衣室與浴室等等的完整布局。

關於資源分配,在規劃過程中分析出這個空間的主從關係,重要機能與將獲得較多的資源投入,如:空調、照明與家具,其中也包含了建商所提供的設備與鋪面的延用,基於整體性,要求建商在預算不增加的情況下,提供更多的選擇。其餘不影響整體,或以使用為主的部分,即透過顏色、若干材質的轉換、來自不同方向的光源等等方式來滿足。

這間房,所有的存在皆基於機能,沒有多餘的贅飾與負擔,保留更多使用者與空間互動與發展的彈性,讓空間的想像歸於使用者,而非設計師個人喜好的投射,這才是家。

執行設計師的內心戲:

其實早在2007年,使用者就知道TBDC,一直到2014年才正式委託TBDC規劃,在整個溝通過程中,使用者對於TBDC一直在談的設計價值十分了解,更令TBDC訝異的是,因最後的結算尚有一筆費用需追減,使用者卻提出知道TBDC長期投入公益,所以不追減,直接透過TBDC捐出。

TBDC基於結算流程的完備,還是完成了追減程序,但心中卻十分感動,這一路下來的堅持,與堅持下來所得到的反饋與真實。

The point of designing “This House” is not about the style, but to check and allocate resource, and think about the possibilities of this house in the future.

Possibilities means the relationships between each room, which should be all independent, but also able to connect with each other.

A quite functional closet is hidden at the entrance, and the often-used wearing shoes area locates on the main route. Living room, dining room, kitchen and office are all opened, but they can also be used independently. Kitchen and dining room could be separated or connected by different situations, and the office has the possibility to be an independent bedroom in the future.

Except of having meals, the dining room will also be used as the second working area, so the right positions of electricity and signals are important to fulfill different kind of possibilities in the future. As the closet which contains the main video/audio equipment and digital signals receiver, one side of the TV storage is for watching TV, and the other side is made for the storage of dining room. Besides, there are also an independent room, a master bedroom, a dressing room and a bathroom.

About the allocation of resource, first we analyzed the principal and subordinate relations of these spaces, and put more resource into major functions, such as air conditionals, light and furniture. In the meantime, we asked the construction company to offer more choice of equipment and floors to match the whole design of the house, under the condition of not increasing the budget. Other things like functional equipment or didn’t affect the whole design, we just changed the color, light or material to fulfill aesthetics.

“This House”, the existence of everything is based on its function, which has no unnecessary decoration and burden. We do keep more flexibility for the users to interact and develop with the space, let users imagine the possibilities by themselves, instead of reflecting the personal preference of designer. That's what home is.

  • 這間房 This House

  • 這間房 This House

  • 這間房 This House

  • 這間房 This House

  • 這間房 This House

  • 這間房 This House

  • 這間房 This House

  • 這間房 This House

  • 這間房 This House

  • 這間房 This House

    收藏這張照片的編輯創意點子簿
    創意點子簿: 1
    ["TW"] [Published] 廚房拉門: 37 種穿透感十足的美麗設計

Admin-Area