CCL Architects & Planners林祺錦建築師事務所

CCL Architects & Planners林祺錦建築師事務所

CCL Architects & Planners林祺錦建築師事務所
CCL Architects & Planners林祺錦建築師事務所
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
點擊 '送出' 的話,代表我已詳閱 隱私政策 並同意當我請求支援時,homify可以使用我之前提供的資料.
小提點:只要發電郵給 privacy@homify.com,你就能隨時撤回我們的使用權限。
傳送成功!
我們的專業人士將盡快回覆你!

懷石 The House

Architecture inside urban alleys- unique “HOUSE” reclusive life in the city

Does the architecture near the main road have to be oppressive? Or perhaps the buildings inside the alleys have to be silent without characteristic?

A phenomenological interpretation of lao zi ' s theory of tao has it saying like this:It means that everything insight and which you get in touch with you should see the inside besides the surface. In addition to the front, you have to see the back. Each subject have a different view of it. The bend can be straight, the low-lying can be full surplus. Shattered things can be renewal. The less u get is more precious, and the more u get is too much.So without bragging, humble attitudes always stay long and it grows with peace and stabilization. If we build an architecture from a modest, restrained attitude, we can let it grow in its peaceful environment. Without facing the chaos from the city, the simple design manifest, and it spirit last forever.

Base Overview

In this case, the project is surrounded by two buildings (3 stories west, 4 stories south)and two city roads( 4meters north and 8meters east). The main entrance is in the north, which contains an 4meter wide city road for entering and exit.

Space allocation

The projects first floor is for parking and public using. The second to the seventh floor contains six basic life units, a unit a floor, without interference.

The building faces the north. Because the city roads crossed the north and east side of the base. In order to get as much sunlight and open windows from the north and east side as possible, we planned to put our elevator in the south-east section. The bedrooms were split on the north and south side, to gather sunlight and widow open possibility. The living room faces the east side 8meters wide road, installed with a balcony and rain cover outside.

Urban culvert structure continuation

The building design adopted “entity block” design, which contains massive structures and curved exterior wall to get continuation image of the 4 meters road(north) and 8 meters road(east) and creates a steady and memorable diversification building outfit.

Portraying the lights and shadows

In the north and east side of the building was placed with wood-grain color aluminum grille plates. It not only creates lighting changes inside out, also allow the residence open their windows but enjoying their privacy. Through these grille plate, every single moment you can feel the nature and see the lights passing by time.

On the east side, we dig out arc-shaped styling on the exterior wall, matched with sandblasted glass and fluorocarbon paint metal, which creates a multi-level lightweight penetrating sense to a stable material under the sunlight 

Clean lines

White and clean line continuously, bending, jumping on the building. Sketching the modest, simple and modern strain of this beautiful architecture.

Naive Material

The building appears mainly by deep, light gray color 45X145 INXS exterior walls matches with wash pebble (from i-lan), Wood grain color aluminum grille plate, fluorocarbon metal handrails, tinted glass, and other materials. The overall material and color presents a calm and modern texture.

大馬路邊的建築是否就應姿意張牙舞爪?隱藏於巷弄內的建築是否就應安靜的沈默以對?無法展現自我?如何做到隱而不宣,彰而不顯?

一棟建築在面對外在雜亂環境時,如能採用一種謙和內斂的態度,不自我誇耀、不自以為是,運用「藏」的手法,但不是遮掩;而只是讓自己在安靜的情境下,默運造化,好好生長,如此,反而更能使質樸的設計在雜亂的都市空間中彰顯出來。

『都市函構』

本案北向臨4米道路側,建築量體設計採塊體設計,以圍塑並延續4米道路意象之整體感,東向臨8米道路側,建築量體設計上採用圓弧造型呼應,並藉由外加線版及切挖手法,創設出一個看似沈穩但卻饒富變化的建築外觀,形塑一個獨特的都市巷弄街角意象。

『空間配置』

本案一樓規劃為停車空間及門廳等公共空間,二樓至七樓規劃為6戶的基本生活簇群住宅單元;建築物採座南朝北配置,室內空間將臥室分置於南北側,以獲得較好的採光及通風,將客餐廳面向東側的8米道路,並於外側設置陽台及雨遮,提供都市住宅一個奢侈的戶外呼吸空間。

『光影刻畫』

北向及東向立面外掛的垂直木紋鋁格柵,除創造室內空間的光影變化,亦讓處於小巷內的室內擁有可開窗的隱私感。東側立面透過圓弧形造型外牆切挖與簡潔的白色線板,在建築物外觀深灰色的面磚及洗石子上連續、彎折、跳躍,勾勒低調但極具張力的簡潔現代感,形塑一個在沈穩材質中創設的輕巧穿透感,讓光線透過立面雕刻的洗禮,呈現建築外觀的多層次光影變化。

地點
新北市永和
尺寸總計
962 m² (區域)
  • 外觀立面

  • 外觀立面

  • 外觀立面

  • 外觀立面

  • 外觀立面

  • 外觀立面

  • 外觀立面

  • 入口外觀

    收藏這張照片的編輯創意點子簿
    創意點子簿: 2
    ["TW"] [Published] 獨棟厝的外觀設計:8 種讓人好想登門造訪的美麗實例
    ["TW"] 8 種為台灣獨棟厝專屬打造的門面設計
  • 入口外觀

  • 入口大廳

Admin-Area