禾光室內裝修設計 ─ Her Guang Design

禾光室內裝修設計 ─ Her Guang Design

禾光室內裝修設計 ─ Her Guang Design
禾光室內裝修設計 ─ Her Guang Design
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
點擊 '送出' 的話,代表我已詳閱 隱私政策 並同意當我請求支援時,homify可以使用我之前提供的資料.
小提點:只要發電郵給 privacy@homify.com,你就能隨時撤回我們的使用權限。
傳送成功!
我們的專業人士將盡快回覆你!

“回 – Back to Home”

回,走向原來的地方… … … … 家。

Back to the original place… home

本案為雙拼,原建物垂直動線安排於中間位置。合併後,原本各別與外部連結較少的2個單元,成為與環境互動更高的舒適空間。建物梯間及昇降機位於中間,因此將本戶服務機能空間也安排於內圈,人的活動場域環於外,形成「回」字的意象安排。

The original semi-detached building had a vertical circulation right in the middle of the space. After combination, the two segments that had few connections to the outside now become a comfortable space with a higher level of interaction with the environment. In the inspiration of the character “回,” the service functions of the building are set in the inner rectangle due to the location of staircase and lift and human activities are centralized in the external rectangle, forming the imagery of “回.”

「回」為迴轉之形,如「天體在外左旋、日月五星在內右旋。」設計以此為發想建物及其環境如天體,藉空間設計實現,人、生活、時間,刻畫記憶的迴旋。空間中口字型動線,轉折區隔出空間機能但又串聯光影流瀉、空氣流動,賦予空間生命的靈魂。

The design is triggered by the rotation shape of the ancient Chinese character “Back” (a figure with one rectangle encloses another) and its meaning: “The outside Earth is in left rotation while the inside Sun, Moon and Five Planets are in right rotation.” Compared as the Earth, the building and environment capture the rotated memories created by people, life and time. The rectangle-shaped circulation perfectly separates space functions and introduces light and air, bringing soul to the space.

以黑、白兩色思考空間規劃,白色是外部的口(迴),從客廳背牆延伸至客浴、房間牆面皆以「白」做隱藏式設計來延伸空間。藉由自然光結合白色及鏡面的運用,打破空間界限,放大外部的口(迴)。

The colors of black and white are used to develop the spatial planning. White is the external rectangle of the “回;” it extends the space from the walls of living room walls, guest bathrooms to the inside rooms with the hidden design. Moreover, the natural light is utilized to combine the white color and the glossy materials, which not only breaks the boundaries of space but also amplifies the external rectangle of the “回” (the black part).

「黑」是內部的口,為公共場域的主要功能區,客廳主牆使用異材質的黑互相搭配為開端,延伸至傭人房及儲藏間隱藏在廊道中,漫延轉折至琴房的多功能收納櫃,「黑」讓機能空間視覺上往後退。內緣縮小,外緣放大,以兩色無形延伸的線條來暗示無垠寬廣的空間。

Black is the inner rectangle of the “回”—the main functional
areas of the public space. It starts with the main walls of the living room with different materials, extends to the maid’s room and storage room hidden in the corridor, and ultimately stretches to multi-functional storage cabinets of the piano room. Visually, black color can push the space forward. With a narrowed inner part and an amplified external part, the space is broadening along the extending black and white lines.

「回」字為平面動線規劃,以各式建材讓黑、白巧妙規律地轉換於立體造型,藉鏡面的映照讓綠意常駐,自然光以迴旋概念引進室內,賦予視覺內外融合的延伸,讓回字為有機型體不停歇的旋轉。

The character “回” is used to plan the
circulation of the space, subtly utilizing various black and white building materials to create a tri-dimensional space. The glossy materials keep the greenery in the house through reflections, and the natural light is introduced into indoor space with the concept of rotation, giving a visual extension of internal and external integration and making the character “回” rotate ceaselessly as an organic body.

地點
台北市
  • “回 – Back to Home”

    客房及客浴以白色木作做為隱藏設計,展現出公共空間的深遠開闊感。

  • “回 – Back to Home”

    沒有多餘的裝飾,每個點、線、面,都是為了滿足生活機能。

  • “回 – Back to Home”

    低彩度的生活空間,用光、影成為空間趣味。

  • “回 – Back to Home”

    電視主牆延伸至廊道以深色木作為主,簡約的線條搭配黑色圖騰壁紙,增加空 間的層次感。

  • “回 – Back to Home”

  • “回 – Back to Home”

    公共空間地板磁磚全部作平縫亮白工程串連客、餐、廚無隔間的設計。

  • “回 – Back to Home”

  • “回 – Back to Home”

    餐廳用Mirror Ball吊燈,在空中以不同高度、角度反照空間,增添用餐時的趣味性。

  • “回 – Back to Home”

    開放式的餐、廚空間,更能凝聚家人情感。

  • “回 – Back to Home”

Admin-Area